EN
RO
RUFapta bună a Cătălinei Cucu

20 decembrie 2013

Cătălina Cucu, absolventă FLEX 2013, vrea să vă povestească și ea despre experiențele ei de voluntariat în cadrul unui articol trimis website-ului de știri diez.md.

“Dacă nu o fac eu, nimeni nu o va face.” Mă  numesc Cucu Cătălina, am 18 ani şi activez  în  calitate  de  elevă la Liceul Teoretic  ”Principesa Natalia Dadiani” din Chişinău. În vara acestui an, am absolvit programul de schimb FLEX, iar la reîntoarcere, am devenit reprezentatul acestui program. Practica voluntariatului am preluat-o din SUA. M-a impresionat faptul cât de obişnuit este pentru un cetăţean de acolo să facă  voluntariat şi am decis să aduc acest concept şi în Republica Moldova. Deci,am început chiar în luna august al acestui an. Am primit şansa să fac voluntariat la o tabără de vara EFL. EFL, o tabără unde copii care urmează să studieze în State Unite ale Americii îşi perfecţionează engleza timp de o lună, chiar în Chişinău. Am fost mentor pentru o fată din Kyrgyzstan, Zhibek. Ne-am împrietenit foarte bine şi menţinem legătura chiar şi acum. Această primă lecţie de la voluntariat mi-a lăsat şi o morală în care am înţeles că poţi să îţi faci prieteni pe viaţă doar ajutând. În octombrie, am devenit City Respresentative de la FLEX, ce a fost probabil, cel mai bun impuls pentru mine. De fapt, dacă sa fiu cinstită, nu am crezut că o să continui să activez ca voluntar în acest an școlar (ştiţi voi, BAC-ul, aplicarea pentru universităţi, numai bătăi de cap), însă prima întâlnire cu colegii mei absolvenţi deveniţi şi ei City Respresentative  de la FLEX mi-a schimbat părerea. Tot acest flux enorm de idei pe care îl avusesem în această  zi cu ei, m-a făcut să înţeleg că şi eu pot face o schimbare.

La începutul lunii noiembrie am deschis  în liceul  ”Clubul Voluntarilor”. Cea mai mare frică pe  care  am avut-o  când am deschis acest club a fost că nu voi avea destui voluntari pentru activităţile ce le-am plănuit. Din fericire, m-am greşit. La prima noastră activitate la care am fost să vizităm adăpostul pentru câini din Bacioi, ”Alga”, unde au venit 9 voluntari din clubul nou deschis. Am cumpărat ceva mâncare pentru câini după care toţi am plecat să-i vizităm. Acolo, nu am stat deloc degeaba, pe lângă faptul că ne-am jucat cu câinii de la adăpost, am vopsit cuştile noi construite, am gătit pentru câini iar băieţii au tăiat nişte lemne. De aici am învăţat a doua lecţie: nu eşti singur niciodată. Următoarea activitate care am organizat-o a fost participarea la salubrizarea circului. La acest subiect nu este foarte multe de povestit, doar că după asta am fost la expoziţia de câini, la fel, cu voluntarii mei să ajutăm. Pe data de 28 noiembrie, am organizat activitatea ce mai îndrăgită a voluntarilor mei, am vizitat orfelinatul “Casa Aşchiuţă”, unde, împreună cu profesoarea mea de engleză, Măşcăuţan Ana, am organizat “Ziua Recunoştinţei”. Alături de colegii mei din liceu, le-am pregătit o masă dulce copiilor şi ne-am jucat cu ei apoi i-am ajutat să scrie scrisori pentru Moş Crăciun. Într-un final, nu ne oprim aici. Avem multe idei pentru a continua să ajutăm. Chiar săptămâna trecută am deschis un club de fitness în liceu: “Give & Take”, antrenamentul este doar de 10 lei, iar banii colectaţi vor fi donaţi. Pentru mine, voluntariatul este un mod de viaţă, este ceva ce voi face mereu. Eu nu mă pot închipui fără vreo activitate de tipul dat, măcar o dată pe săptămână, dar să fie voluntariat!! Pentru că dăruind, primeşti înapoi cu mult mai mult. Înveţi să apreciezi ceea ce ai şi să fii un om mai bun şi întelegător, desigur. Mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături, şi încurajez pe toţi locuitorii Terrei să facă voluntariat!

 

PS: Articolul respectiv a fost scris pentru portalul de știri diez.md, pentru a participa în concursul cea mai bună faptă a anului 2013 sau rezoluțiile anului 2014.

 

Sursa: Diez.md

Previous news
Consiliile Americane pentru Învăţămînt Internaţional din Moldova anunță deschiderea concursului de selecție a participanților la Programul de Stagiu Legislativ în SUA, runda 1 octombrie – 15 noiembrie 2016
20 august 2016
27 aprilie 2016