Programul Professional Fellows

Programul de Stagiere Profesională în SUA (PFP), oferă profesioniștilor tineri din domeniul serviciului public din Rusia, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și Moldova, posibilitatea de a acumula experiență practică în una dintre instituțiile publice din SUA: instituţii publice de stat, primării, consilii regionale, organizaţii non guvernamentale, etc.

 

Aplică acum (Data limită: 31 martie 2020)
Află mai multe

Pe scurt despre Program

Professional Fellows este un program sponsorizat de către Departamentul de Stat SUA, Biroul Educație și Cultură, și administrat de către Consiliile Americane pentru Învăţământ Internaţional în următoarele țări: Rusia, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și Moldova .

Lansat în 2012 de către Departamentul de Stat SUA și administrat de către Consiliile Americane pentru Învăţământ Internaţional, Programul de Stagiu Profesional în SUA (PFP), oferă profesioniștilor tineri din domeniul serviciului public din Rusia, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și Moldova posibilitatea de a acumula experiență practică în una dintre instituțiile din SUA: primării, consilii regionale, organizaţii non-guvernamentale, birourile senatorilor, asociații de juriști, universități, etc. Programul acoperă toate cheltuielile legate de participare: viza J1, bilet avia, asigurare medicală, trai, cheltuielile legate de sesiunile de orientare din Washington. 

Scopurile Programului:

1. Schimbul de experienţă practică în domeniul serviciului public dintre organizaţiile publice din SUA şi Republica Moldova;
2. Sporirea aprecierii rolului societăţii civile şi angajamentul acesteia în procesul politic și decizional;
3. Crearea parteneriatelor durabile între instituţiile americane şi cele din Republica Moldova pentru soluţionarea problemelor de ordin legal și social comune.

Eligibilitate:

 • Cetăţeni ai Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani;
 • Studii superioare;
 • Nivel intermediar sau avansat de cunoaştere a limbii engleze. În absența unui certificat TOEFL sau IELTS, se face o testare gratuită la oficiul Consiliilor Americane din Chișinău;
 • Posedarea cunoştinţelor şi a experienţei profesionale în domeniul serviciului public din Republica Moldova;
 • Angajaţi sau activ implicaţi într-o organizaţie publică de stat sau ONG;
 • Competenţe de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

Instrucțiuni pentru aplicare- AICI

PFP în cifre

Programul e deschis din 2012

0
6

Bursieri anual din Moldova

0
45

Absolvenți ai programului

0
18

Țări implicate

0
2

Ediții într-un an

Absolvenți

Întrebări frecvente

 • Ce este Programul de Stagiere Profesională (PFP)?

  Programul de stagiere  profesională – Professional Fellows Program (PFP) este sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, biroul pentru Educație și Afaceri Culturale. Programul aduce lideri emergenți în Statele Unite prin burse intensive menite să le lărgească experiența profesională.

 • Trebuie să plătesc pentru participare în program? Care sunt costurile?

  Dacă sunteți selectat/ă în calitate de finalist/ă, Consiliile Americane și Departamentul de Stat al SUA vor acoperi toate costurile asociate cu călătoria dvs. internațională, viză și costurile de trai în SUA. Nu există costuri necesare din partea finaliștilor.

 • Sunt eligibil pentru a aplica?

  Cerințele de eligibilitate sunt:

  • Cetăţeni ai Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani;
  • Studii superioare;
  • Nivel intermediar sau avansat de cunoaştere a limbii engleze, demonstrat de un scor TOEFL minimum de 500 (paper based) – 61 (Internet based) sau 6 IELTS. În absența unui astfel de certificat, se face o testare la oficiul Consiliilor Americane din Chișinău;
  • Posedarea cunoştinţelor şi a experienţei profesionale şi academice în domeniul serviciului public din Republica Moldova;
  • Angajaţi sau activ implicaţi într-o organizaţie publică de stat sau ONG;
  • Competenţe de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

  Dacă aveți alte întrebări referitor la eligibilitatea dvs. puteți contacta coordonatoarea programului la adresa- pfp@americancouncils.md

 • Unde voi locui?

  Bursierii programului vor trăi cu o familiile gazdă voluntară identificată de Consiliile Americane. Aceasta este o parte obligatorie a programului. Familiile sunt selectate ținând cont de necesitățile specifice ale aplicanților cum ar fi alergii la animale/ fum de țigară, etc.

 • Unde voi lucra?

  Consiliile Americane vor distribui bursierii la organizații din Statele Unite. Deși bursierii pot exprima preferința la începutul procesului pentru un anumit tip de organizație, vă rugăm să luați în considerare că Consiliile Americane își rezervă dreptul pentru decizia finală asupra distribuției. Nu toate profesiile vor avea o potrivire exactă cu organizațiile din Statele Unite, astfel încât bursierii vor trebui să demonstreze o atitudine deschisă orientată pe învățarea despre modul de funcționare a birourilor americane și să se descurce cu diferite provocări.

 • Cum obțin viza americană?

  Dacă sunteți selectat pentru program, Consiliile Ameicane vă va ajuta în procesul de aplicație pentru viza J-1. Toate taxele de viză vor fi acoperite prin program, precum și călătoriile la interviul de viză. Totuși, viza americană J-1 este o cerință pentru program, iar în cazul în care vi se respinge eliberarea vizei de către secția consulară din cadrul ambasadei, atunci nu veți fi eligibil să participați în program. Consiliile Americane pot ajuta bursierii în procesul de depunere a cererilor, dar nu pot influența asupra deciziilor de acordare a vizelor efectuate de Ambasadă.

 • Ce se întâmplă dacă lucrez sau studiez în prezent în străinătate? Sunt eligibil(ă)?

  Nu. Toți candidații trebuie să fie rezidenți curenți și cetățeni ai țării din partea căreia aplică.

 • Ce voi face la locul meu de muncă?

  Experiențele PFP sunt de cele mai multe ori conduse de participanți. Adică, bursierii ce au cel mai mare succes sunt cei care își planifică acțiunile și își gândesc obiectivele înainte de a ajunge în SUA și pot să le împărtășească cu viitorii colegi împreună cu experiența din țările de proveniență. În timp ce la locul de muncă din SUA veți participa probabil la o gamă largă de activități, care pot include  întâlniri importante, cercetări, prezentări pe teme relevante, participarea la evenimentele și multe alte activități.

 • Cum sunt selectați candidații?

  Candidații sunt selectați printr-o căutare competitivă la nivel național care implică o aplicație scrisă extensivă și interviuri cu consiliile americane și cu personalul Ambasadei SUA.

Contacte

Dina Сeri

Coordonatorul Programului PFP în Moldova 

Str. Kogălniceanu 81
Chișinău, Moldova, MD-2014
Tel: 373 22 225-860 / 068689717; Fax: 373 22 234 -873
Email: pfp@americancouncils.md

Notificări

Dacă doriți mai multe informații despre programul PFP, vă rugăm să lasați datele de contact și vă vom ține la curent cu noutățile noastre.


Noutăți