EN
RO
RUParteneriat cu Proiectul eTwinning

July, 10 2013

Unul din scopurile strategice ale Consiliile Americane pentru Învăţământ Internaţional este de a dezvolta relaţii de parteneriat cu instituţiile educaţionale din Republica Moldova. Prin consolidarea raporturilor de colaborare, Consiliile Americane promovează activităţi sociale prin intermediul cărora încurajează educaţia de calitate atât la nivel comunitar cât şi cel de ţară.


In luna iunie 2013, Centrul Lingvistic American, în parteneriat cu programul eTwinning, a oferit cursuri gratuite de limba engleză profesorilor la diferite discipline în localităţile Cahul, Bălţi, Ungheni şi Chişinău. Din fiecare localitate, 10 profesori au însuşit noţiunile de bază ale limbii engleze. Fiind înarmaţi cu cunoştinţe proaspete, 20 de profesori din toate localităţile menţionate mai sus au fost selectaţi pentru a participa la şcoala de vară, organizată de către Consiliile Americane din Moldova. Pe parcursul a 2 zile, 7 şi 8 iulie, profesorii au beneficiat de treninguri cu tematica instruire în domeniul "Aplicaţii online pentru proiecte educaţionale internaţionale".
Temele din domeniul TIC, propuse de către instructorii Dr. Daniela Munca-Aftenev şi Olga Morozan au fost:


• Rolul aplicaţiilor online în educaţie: fundamentarea metodologică şi aplicativă (abordările metodologice moderne, studii de caz).
• Resurse de documentare şi cercetare: Teachers.tv, Newseum, Pics4Learning, etc.
• Instrumente de organizare, convertire, editare şi prezentare a infromaţiei online: Prezi, Creaza, ZohoShow, Yamyar, Text to Speech Translator, TargetMap, Mixbook etc.
• Aplicaţii artistice online: desene, postere, benzi animat: Glogster, Fodey, Tondoo, MakeBeliefComics, Kerpoof, Wordle.
• Aplicaţii de creare, editare şi prezentare audio şi video: Animoto, Clipgenerator, Jumpcut, Audacity, SoundCloud, etc.
• Platformele Windows pentru proiecte educaționale:
Publisher - soft-ul gratuit incorporate în pachetul Windows
Microsoft Templates Online - colecția online de modele și de prezentări, agende, flyere, postere
Photo Story for Windows - softul care permitea crearea filmelor utilizănd fotografii
• Lucrul cu imaginile online.
• Flickr - cea mai mare colecție de fotografii online.
• Voicethread - softul carea crează prezentări online cu participanți din diferite colțuri ale lumii.
• Blogurile ca portofolii online pentru proiecte educaţionale digitale. Platformele Blogger şi Wordpress pentru a elabora bloguri gratuite.
• DVolver. Elaborarea filmelor gen "desen animat" online.


Dr. Daniela Munca-Aftenev şi Olga Morozan de la Consiliile Americane au pus la dispoziţia profesorilor o gamă largă de instrumente cu ajutorul cărora ei pot căuta parteneri, intra în legătură cu aceştia, colabora şi comunica în cadrul platformei eTwinning. Rolul TIC în formarea tuturor competenţelor - cheie ale elevilor este esenţial pentru accesul lor pe piaţa muncii într-o societate globalizată. Dar, înainte de toate profesorii ar trebui să posede aceste competenţe - cheie, atât de des vehiculate. Acest lucru presupune, în esenţă, ca profesorul să fie "înarmat cu instrumentele TIC", nu pentru a le folosi ca un scop în sine, ci pentru a le integra în activitatea didactică a lui de fiecare zi. Astfel, prin proiectul eTwinning se formează competenţele şi deprinderile practice TIC atât ale elevilor cât şi ale profesorilor, contribuind prin aceasta la îmbunătăţirea sistemului educaţional actual.

Previous news
Consiliile Americane pentru Învăţămînt Internaţional din Moldova anunță deschiderea concursului de selecție a participanților la Programul de Stagiu Legislativ în SUA, runda 1 octombrie – 15 noiembrie 2016
Welcome this week's story “FLEX inspired me to ….”