EN
RO
RUProiectul LeaderSHE implementat de Olga Melniciuc

December, 12 2011

LeaderSHE: "Energia tinereții, pozitivismul și dorinta puternică de a schimba societatea spre bine"

 

Proiectul "LeaderSHE- Young Women Leaders' Academy" este destinat tinerelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, are drept scop dezvoltarea calităților de lider și a inițiativei de a participa la schimbarea societății în care locuiesc. Participantelor li se oferă cunoștințe practice și teoretice îmbinate cu istorii de succes ale femeilor lideri din Republica Moldova, oferind experiența prețioasă care le-a clasat în topul femeilor influente. La finele acestui proiect, ele vor pune în practică cele învățate prin scrierea proiectelor ce corespund necesității Republicii Moldova și implementarea acestora urmărind scopul nobil de a aduce o schimbare.

După mai bine de o lună în care au avut loc deja 3 sesiuni, participantele au învățat cu Nicolae Apostu conceptul de leadership și cum acesta le va influența calea pe care o aleg în acest proiect, dar și în viață. Pentru că Leadershipul nu este o abilitate înăscută, ci poate fi însușită, tinerele au dat exemple de femei lidere din toate lumea și au vorbit despre calitățile acestora. La fel, au fost instruite de Alina Rusu să fie proactive și să caute experiențele pe care și le doresc. Iar primul speaker, ambasadoarea LeaderSHE, Vicepreședintele Parlamentului RM, Liliana Palihovici a declarat: "Cred că femeile tinere în Republica Moldova au posibilitate extraordinară de a fi parte a proceselor social-politice din societate și să contribuie la dezvoltarea democrației participative. Energia tinereții, pozitivismul și dorinta puternică de a schimba societatea spre bine, mă fac să afirm că avem o generație tânără în care trebuie să investim în fiecare zi".
Cele 25 de fete care au fost selectate pentru a învăța cine și cum trebuie să fie o femeie lider și-au schițat primii pași spre scopurile mărețe de viitor împreună cu Victor Presenti. După sesiunea de setarea a scopurilor, viitoarele lidere au încercat să traseze obiective mici spre scopuri mari, bazându-se pe valori și principii. Astfel, ele au declarat unanim că oricare ar fi scopul, el nu scuză mijloacele și că adevărații lideri trebuie să fie onești și corecți.


Cea mai lungă, dar și cea mai practică sesiune a fost "Arta oratorică" livrată de Alexandru Bordea care a trezit spiritul de autoanaliză în participantele LeaderSHE. Micul discurs pe care l-au rostit în fața colegelor a fost filmat și privit la sfârșitul sesiunii, după ce Alexandru Bordea le-a atenționat cât de important este să ai un mesaj bine structurat, cu un scop și cu toate acestea să te poziționezi original în fața publicului. "Important este ca fetele să-și identifice propriile greșeli, iar ulterior prestațiile lor să fie tot mai bune", a subliniat Alexandru Bordea.


Proiectul "LeaderSHE- Young Women Leaders" Academy" a fost onorată cu prezența Elenei Băsescu, reprezentantă a Parlamentului European și fiica cea mică a președintelui României, care a captivat tinerele și viitoarele lideri cu discursul său despre „drumul deloc ușor" (citat din discurs) a unei femei către succes. Ea a mai declarat că fără sprijinul familiei nu s-ar fi descurcat atât de bine și că anume familia i-a dat echilibru atunci când s-a simțit nesigură.


Planuri și surprize de viitor


Pe lângă traininguri și ateliere din domeniul leadership-ului social, politic și economic, proiectul își propune să ofere oportunități de mentorat, în care femeile lidere din societatea noastră vor conclucra cu participantele, fiind ca un ghid personal și profesional pentru acestea. Capacitățile de gestionare și scriere a proiectelor vor ajuta fetele în activitățile și după LeaderSHE, astfel devenind pas cu pas adevărate lidere. Jocuri creative și activități sociale vor fi întreprinse cu scopul de a descătușa atmosfera de instruire, dar și pentru a crea o interacțiune între tinere, eliminând barierele de comunicare.
O femeie lider nu trebuie să uite aspectul exterior plăcut. De aceea, în curând îi vom avea alături pe Victor Micușa care va instrui tinerele cum să arate bine în orice mediu și situație, Petru Scaletchi care va da o lecție tinerelor domnițe cum este cel mai indicat de a servi la masă, de a cuceri prin creativitatea aranjării mesei precum și mici secrete culinare Olga Nicolenco, expert in politicile de gen, va povesti despre deosebirea intre gen si sex, si importanta acestui subiect pentru orice societate.
LeaderSHE și-a început activitatea în septembrie 2011 și va dura 9 luni. După care proiectul își planifică extinderea în regiunile Republicii Moldova pentru anul viitor.
Proiectul este elaborat de către Olga Melniciuc, absolventa programului de schimb Open World, și implementat cu susținerea financiară din partea Ambasadei Statelor Unite prin Alumni Small Grants Program.

 

https://www.facebook.com/leadershe

Previous news
Annual Report 2017 December, 31 2017
În ajun de Ziua Independenței SUA, Asociația pentru Dezvoltare Creativă, ce reprezintă și promovează activitatea comunității de absolvenți ai programelor de schimb ale guvernului SUA, Vă invită să celebrăm diversitatea culturală, sâmbătă, 2 iulie, DRAFT ARENA, BOTANICA, bul. DACIA 32, între 11:00 - 16:00.