Programul de schimb academic FLEX
Future Leaders Exchange

Studiați la un liceu din SUA pe parcursul unui an academic, locuind la o familie gazdă americană. Aplică online în perioada 1 septembrie – 15 octombrie

Aplică acum
Citește mai mult

Descrierea generală

Programul de schimb academic FLEX oferă oportunitatea copiilor din liceu și școli (15-17 ani) de a învăța despre oamenii și cultura Statelor Unite ale Americii prin schimbul de experiență, prin frecventarea unei școli americane și trăind în sânul unei familii gazdă din SUA.

Programul de burse FLEX este sponsorizat de Guvernul Statelor Unite și are drept scop promovarea respectului pentru diversitatea culturală, oferind oportunități pentru dezvoltare personală și implicarea în activitățile comunității, cât și îmbunătățirea relațiilor dintre țările participante prin permiterea tinerilor din Eurasia să aibă oportunitatea de a observa și experimenta stilul de viață american pentru un an academic, la fel și să învețe americanii despre cultura țărilor lor.

Programul de burse FLEX este sponsorizat în totalmente de Guvernul Statelor Unite și administrat de Secția programelor culturale și educaționale (ECA) a Departamentului SUA. La nivel local programul FLEX este susținut de cetățenii SUA și instituțiile pre-universitare, care pe bază de voluntariat ofer gazdă, loc de studii și susțin elevii, fără nici o compensație monetară.

Aflându-se la 29 de ani de implementare, programul de schimb FLEX a oferit peste 29,000 de burse copiilor din licee și școli. Anul viitor, programul FLEX planifică să acorde aproximativ 1.000 de burse elevilor de liceu din Europa și Eurasia.

Elevii cu dizabilități sunt invitați să participe la concursul de selectare pentru program. Anual, aproximativ 10-15 persoane cu dizabilități sunt invitați în SUA prin intermediul programului.

De ce anume programul FLEX?
De ce anume programul FLEX?

Guvernul Statelor Unite ale Americii consideră că este important oferirea unor oportunități semnificative tinerilor – oportunități ce le va oferi mai multe perspective globale și, cu speranța, că vor avea un viitor mai strălucit acasă, la serviciu și cu privire la relațiile internaționale.

Deoarece lumea divine din ce în ce mai conectată, atât tinerii Americani cât și tinerii din Eurasia trebuie să știe cât mai mult posibil despre dânșii și despre alte națiuni. Această oportunitate de învățare este oferită cel mai bine prin intermediul familiei gazde culturale. Elevii programului FLEX devin și ambasadori tineri ai programului care învață americanii despre cultura și oamenii țărilor din Eurasia. Participanții apreciază mai mult mediul în care se găsesc și dezvoltă o anumită sensibilitate față de alte culturi și devin mai bine pregătiți pentru lumea ce este în continuă conexiune; un beneficiu ce se extinde colegilor americani și către ceilalți din comunitatea gazdă. Studenți formează legături strânse cu familiile lor gazde și comunitățile din America, construind relații care de cele mai multe ori durează o viață.

Foarte mulți absolvenți au reușit să frecventeze universități cu renume după întoarcerea lor acasă, iar apoi au găsit locuri de muncă motivante care i-au pus să folosească abilitățile însușite din perioada experienței în SUA. Studiile făcute pe baza programelor de schimb cultural și academic arată că participanții (studenții, familiile, și comunitățile) beneficiază enorm din învățarea despre alte culturi și devin mai conștienți de existența diferitor tradiții, valori și puncte de vedere.

Cine sponsorizează programul?
Cine sponsorizează programul?

Programul de burse FLEX este sponsorizat în totalmente de Guvernul Statelor Unite și administrat de Secția programelor culturale și educaționale (ECA) a Departamentului SUA. ECA încurajează crearea relațiilor dintre poporul american și oamenii din alte țări prin intermediul extinderii de legături inter-personale, profesionale și instituționale între persoane și organizații din SUA și cele din străinătate.
Programele ECA includ programe educaționale și de formare, care promovează legăturile personale, profesionale și instituționale între persoanele fizice și organizațiile din SUA și din străinătate pentru a spori înțelegerea mutuală dintre oamenii din SUA și cetățenii altor țări prin intermediul schimbului educațional și cultural, care ajută la dezvoltarea relațiilor pașnice.
Participanții călătoresc în cadrul programului cu viză eliberată de Ambasada SUA de tip J-1, creată pentru vizitatorii programelor de schimb în SUA. Deoarece programul este sponsorizat de către Guvernul Statelor Unite, există cerința de a fi rezident pentru doi ani în țara de baștină, astfel participanții trebuie să revină acasă la sfârșitul programului.

Ce este inclus în bursă?
Ce este inclus în bursă?

Bursa de schimb academic FLEX oferă următoarele:
• Călătoria tur-retur de la domiciliu la Chișinău și internațional (de la locul de trai până în SUA);
• Bursă lunară pentru cheltuieli personale, care va permite participantului să se implice în diferite activități sociale și să procure articole de uz personal;
• Plasarea participantului într-o familie gazdă selectată în SUA, pe o perioadă de un an de zile;
• Înscrierea într-o școală din SUA;
• Un program de activități de pregătire înainte de plecare și la întoarcere în țară;
• Un program de activități în cadrul comunităților locale din SUA;
• Asigurare medicală, cu excepția condițiilor medicale pre-existente și stomatologice.

Ce NU este asigurat?
Ce NU este asigurat?

Bursa FLEX NU acoperă următoarele cheltuieli:
• Taxa pentru pașaport internațional;
• Cheltuielile personale care depășesc bursa;
• Costul pentru excesul de bagaje;
• Convorbiri telefonice efectuate din SUA la domiciliu sau plata pentru utilizarea de e-mail.

Cum pot participa la programul de schimb FLEX?
Cum pot participa la programul de schimb FLEX?

Beneficiarii bursei sunt selectaţi printr-un concurs deschis, bazat pe merite şi cunoştinţe, care are loc în fiecare toamnă. Orice student care întruneşte cerinţele de eligibilitate poate să participe la concursul de selecţie. Această competiție este alcătuită din 3 runde:

Round 1: Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada 1 septembrie – 15 octombrie. Include o cerere preliminară online și trei întrebări de eseu care trebuie trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicării online.

Solicitanții eligibili pot aplica aici: www.discoverflex.org/apply

Round 2: După depunerea cererii preliminare, studenții selectați vor fi invitați prin e-mailurile lor să participe la Runda 2, care constă într-un test online de engleză. Acesta este un scurt test de engleză online de 15 minute, iar solicitanții vor primi invitația în termen de 24 de ore de la depunerea aplicării pentru prima rundă. Ei vor avea aproximativ 72 de ore pentru a finaliza acest test online de engleză, care este foarte scurt, doar 15 minute.

Round 3: A treia și ultima rundă de testare va începe în noiembrie-decembrie. Runda 3 va include un interviu, alte trei întrebări eseu, un test amplu de engleză și aplicația propriu-zisă. Studenții care trec în această etapă vor fi contactați de către biroul American Councils din Chișinău cu mai multe detalii.

VIDEO Despre procesul de aplicare la Programul FLEX 2021-2022 (în limba română)

Elevii pot participa doar o singură dată pe an.

Calendarul programului: (Un program mai specific se află în procesul de elaborare)
Calendarul programului: (Un program mai specific se află în procesul de elaborare)

Sep – Dec: Perioada de recrutare: Beneficiarii bursei sunt selectaţi printr-un concurs deschis, bazat pe merite şi cunoştinţe, care are loc în fiecare toamnă. Orice student care întruneşte cerinţele de eligibilitate poate să participe la concursul de selecţie.
Martie- Aprilie: Notificarea statutului: În primăvară, semifinaliştii sunt anunţaţi cu privire la rezultate, şi anume, dacă au fost acceptaţi sau refuzţi.
Aprilie – Iunie: Post-notificare: Finaliştii trebuie să colecteze şi să pregătească un pachet de documente necesare pentru a participa la program, inclusiv un paşaport internaţional, acordul părinţilor pentru a călători, certificate şi forme medicale, certificat de înţelegere academică, extrasul notelor, etc. (reprezentantul programului va oferi informaţia cu privire la documente în detaliu).
Iunie – Iulie: Sesiunea de orientare: Fiecare finalist trebuie să participe la o sesiune de orientare de patru zile special creată pentru studenţi pentru ai ajuta să se adapteze mai uşor la viaţa de student internaţional în SUA. Interviul pentru a obţine viza necesară de a călători va avea loc în perioada respectivă.
August: Plecările. Majoritatea elevilor au programate plecările în SUA în luna respectivă, după care încep studiile la şcoală. Cei care încep anul academic mai devreme vor pleca la sfârşitul lunii iulie.
August – Mai/Iunie: Anul de schimb în SUA: Programul de schimb academic de 10 luni începe în luna August şi durează până în luna mai sau iunie a anului următor. Copii trăiesc la familii gazdă şi frecventează şcoala din comunitate.
Mai – Iunie: Întoarcerea acasă şi statutul de alumni: Finaliştii se întorc în Moldova în luna mai (nu mai devreme de 15 mai) sau iunie. Toţi participanţii sunt obligaţi să revină acasă la sfârşitul programului, deoarece viza J-1 cu care călătoresc le interzce să rămână peste program.

Posibile dezavantaje ale participării în program
Posibile dezavantaje ale participării în program

Elevii care sunt interesaţi să participe la program trebuie să ia în considerare unele efecte negative posibile ale programului:
• Posibil că nu veţi avea posibilitatea să vă întoarceţi la timp pentru examenele de admitere la universitate;
• Dacă veți fi admiși la universitate înainte de a participa în program, instituția poate să nu vă ofere concediu academic;
• Posibil că nu veţi avea posibilitatea să vă întoarceţi la timp pentru examene academice finale;
• La întoarcere în țară vi se poate cere să îndepliniți serviciul militar;
• Puteți să repetați un an academic;
• Puteți să nu primiți medalie sau diplomă de onoare în instituția din țara Dvs.
• Deși elevii participă la un program de schimb academic în SUA, curriculum-ul și subiectele studiate sunt diferite faţă de cele din ţara natală şi posibil să nu înveţi acelaşi material.

Familiile gazdă – schimb cultural
Familiile gazdă – schimb cultural

Câteva organizații sunt responsabile pentru localizarea și stabilirea familiilor gazdă americane și școlilor. Ele sunt numite ”organizații de plasament” (OP). Organizațiile de plasament joacă un rol important în modul cum funcționează și excelează programul FLEX, deoarece acestea se ocupă de program la nivelul de bază. Aceste organizații la fel monitorizează perioada de ședere a fiecărui participant în cadrul familiei gazdă. Pe lângă identificarea școlilor și evaluarea, selecatrea și orientarea familiilor, organizațiile respective mai sunt responsabile de: orientarea studenților la nivel local, oferirea de servicii de sprijin pentru elevi pe durata șederii lor în SUA, organizare de activitați de perfecționare și oportunități de leadership care vor consolida obiectivele programului, monitorizarea elevilor pe durata șederii lor în SUA, oferirea unui training de integrare, și evaluarea performanțelor și progresului academic a studenților. Organizațiile respective se vor ocupa de plasarea participanților FLEX în SUA.

De ce oamenii oferă oportunitatea de găzduire? Familiile gazdă sunt voluntari și nu primesc vreo compensație pentru găzduirea elevilor programului FLEX, totuși de ce ei o fac?
• Ei apreciează experiența educațională pe care găzduirea unui student o oferă copiilor și familiei lor.
• Ei doresc să ofere un exemplu bun copiilor lor.
• Ei doresc să beneficieze de o imagine cât mai reală la nivel personal cu privire la alte culturi.
• Ei doresc să ofere copilului lor experiența de a avea un/o frate/soră..
• Ei doresc să demonstreze sentimentul de dedicație familiei și o dezvoltare cât mai pozitivă a copiilor.
• Ei au un anumit interes față de o țară în particular.
• EI au dorința de a împărtăși cultura și obiceiurile americane.

Pentru elevii cu dizabilități

Programul FLEX, finanțat de guvernul Statelor Unite, se angajează să ofere tuturor elevilor eligibili posibilitatea de a participa la program. Aceasta include elevii cu dizabilități. Din anul în care programul și-a început activitatea, 1993, peste 370 de elevi din Eurasia cu dizabilități vizuale, de auz, motorii și alte au devenit participanți ai programului FLEX.

Toți participanții la FLEX au ocazia să înțeleagă mai bine alte culturi, să-și sporească abilitățile și stima de sine, să dobândească noi competențe lingvistice, să-și extindă oportunitățile de carieră și multe altele. Studiul în străinătate poate fi o experiență în schimbare a vieții și o poartă de acces către independența și capacitatea de a depăși provocările.

FLEX nu face discriminări bazate pe abilități fizice sau handicap. Atâta timp cât un solicitant îndeplinește criteriile de vârstă, clasă și cetățenie pentru participare care sunt enumerate mai jos, acesta poate aplica la program. FLEX poate găzdui solicitanții cu o gamă largă de dizabilități, iar materialele de testare corespunzătoare sunt disponibile într-o varietate mare de formate. Vă rugăm să contactați biroul local al Consiliilor Americane, astfel încât să vă putem satisface cel mai bine nevoile.

Pentru testarea FLEX, care va avea loc în toamna anului 2019, participanții trebuie:

 • Să își facă studiile în clasele 8, 9, 10, 11 sau 12;
 • Să fie nascuți între 15 februarie 2003 și 15 iulie 2006;
 • Să fie cetățean al tării în care va petrece testarea.
MIUSA
MIUSA

Elevii cu dizabilități care devin finaliști ai programului FLEX participă la un atelier de dezvoltare a abilităților de independență și stabilire a obiectivelor, timp de o săptămână în Eugene, Oregon, la începutul lunii august, înainte de a călători în comunitățile gazdă din S.U.A. Acest atelier este organizat de către Mobility International, SUA (MIUSA), o organizație lider în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități. Atelierul MIUSA va cuprinde:

 • Sesiuni interactive despre viața în Statele Unite ale Americii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv drepturi și oportunități în educație și activități comunitare;
 • Activități de formare a abilităților de leadership, de rezolvare a problemelor și a lucrului în echipă; și
 • Planificarea acțiunilor pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt și lung pentru anul FLEX.
FAQ pentru componenta aplicanții cu dizabilități
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Elevii cu dizabilități devin într-adevăr finalisti FLEX?

Programul FLEX acceptă mulți elevi cu dizabilități, iar un număr semnificativ de participanți la concurs devin finaliști. Nu este niciodată ușor să încerci ceva nou, mai ales ceva atât de mare ca petrecerea unui an departe de familia și prietenii tăi. Acest lucru poate fi și mai greu dacă nu sunteți încrezători în abilitățile dvs. lingvistice și capacitatea de a face lucrurile în mod independent. Considerând experiențele absolvenților, șansa merită să fie valorificată. Beneficiile sunt nenumărate, chiar dacă primul pas este cel mai greu.

Ce se întâmplă dacă nivelul meu de engleză nu este suficient de bun?

Dacă sunteți acceptat la FLEX și abilitățile dvs. de limba engleză sunt încă în curs de dezvoltare, există două oportunități prin care programul vă poate ajuta:

 • S-ar putea să aveți posibilitatea să participați la tabăra de vară organizată de Consiliile Americane, Chișinău, “Engleza ca o Limbă Străină” (EFL).
 • S-ar putea să fiți desemnat drept student al Programului FLEX pentru Limbi Străine, ceea ce înseamnă că organizația dumneavoastră de plasament va oferi nu mai puțin de 15 zile de instruire intensivă în limba engleză în S.U.A., înainte de începerea anului academic.

Dacă am nevoie de îngrijire medicală în S.U.A., cine va plăti pentru aceasta?

Programul FLEX oferă tuturor finaliștilor asigurare care acoperă urgențele medicale. FLEX nu este un program de tratament medical și nu prevede consultări, tratamente sau intervenții chirurgicale.

Am nevoie de locuri special amenajate pentru a trece teste la școală. Mă poate ajuta programul FLEX?

Toți studenții care aplică la programul FLEX, indiferent de capacitatea fizică sau handicap, trec prin același proces de testare. Cu toate acestea, testele adaptate (Braille, teste mărite, etc.) sunt disponibile și pot fi folosite pentru a permite oricui să treacă testările. Atâta timp cât un candidat este capabil să comunice în limba engleză (vorbit, scris etc.). FLEX este capabil să acomodeze orice student. Nu ezitați să contactați biroul local FLEX pentru a obține mai multe detalii despre modul în care puteți fi acomodat pentru testare.

Niciodată nu am călătorit fără părinții mei și mă însoțesc peste tot pentru a mă ajuta. Ce se va întâmpla dacă voi deveni un finalist și voi merge în America?

Toți participanții FLEX zboară din țările lor de origine în Statele Unite în grupuri cu un reprezentant al programului FLEX care vă poate ajuta în timpul zborului internațional. În Statele Unite, toți elevii cu dizabilități vor călători mai întâi la MIUSA, o organizație care se specializează în a ajuta persoanele cu dizabilități și vă poate oferi sfaturi despre cum să faceți unele lucruri în SUA singuri sau cu ajutorul familiei dvs. gazdă.

Informaţie pentru finalişti

Statutul de finalist a programului de schimb FLEX este determinat la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Reprezentantul Consiliilor Americane va telefona fiecare candidat finalist și de pe lista de așteptare pentru ai notifica despre statutul lor în cadrul programului. Dacă ați fost informați că sunteți finalist a programului, în primul rând consultați-vă cu părinții și profesorii înainte de a confirma statutul tău și dacă acceptați bursa.

Decizia de a participa sau nu la program este una importantă – prin urmare, cântăriți cu atenție toate plusurile și minusurile participării. Un comitet independent din Washington, D.C., a determinat că sunteți pregătit pentru a participa într-un program de schimb pentru un an, cu toate acestea, depinde de tine și părinții tăi dacă decideți în a participa mai departe sau nu. Programul trebuie să se potrivească așteptărilor și planurilor tale de viitor.

În timp ce adopți o decizie, te rugam să iai în considerare următoarele:

• Programul determină unde vor trăi participanții și desemnarea unei familii gazdă americane. Tu nu ai dreptul să alegi statul, orașul, școala, sau familia unde vei trăi și studia.

• Sistemul educațional din SUA este foarte diferit de cel din Republica Moldova. Tu și cu părinții tăi trebuie să vorbiți cu directorul școlii în care studiezi despre cum participarea în program îți vor afecta studiile în Moldova. Tu nu ai dreptul să te întorci în țara de baștină până la sfârșitul anului următor (adică până la încheierea programului).

• Nu ai dreptul să te întorci acasă în vacanță sau de sărbători, iar părinții tăi au dreptul să te viziteze doar cu permisiunea organizației.

• În conformitate cu regulamentul vizei de tip J-1 (tipul de viză eliberat studenților internaționali), participanții programului FLEX sunt obligați să se întoarcă acasă după terminarea programului și să trăiască în țara lor pentru 2 ani de zile. Viza nu va fi prelungită sub nici un motiv.

În timp ce te gândești dacă să accepți bursa academică de schimb, este important să iai în considerare faptul că cerințele programului FLEX sunt destul de înalte și participarea la program te va face să adopți unele responsabilități și să faci față unor obstacole, în special în domeniul construirii relațiilor personale.

Participanții programului trebuie să urmeze o multitudine de reguli pe durata întregului program. Pentru a absolvi programul cu success, participanții trebuie să fie pe deplin dedicați și să fie interesați în respectarea tuturor regulilor. Dacă consideri că nu ești interesat în a trăi într-un mediu internațional și să îndepliniți toate cerințele programului, atunci este mai bine să refuzați participarea la program acum pentru a evita o situație stresantă pe viitor. Refuzarea participării la program va oferi oportunitatea unei alte persoane să beneficieze de bursă.

Te rugăm să oferi acestui aspect cea mai înaltă considerație – discută cu părinții, pune cât mai multe întrebări reprezentanților programului FLEX pentru a fi sigur că decizia luată este una corectă pentru tine, cât și pentru programul FLEX.

Dacă ați decis că doriți să participați la acest program
Dacă ați decis că doriți să participați la acest program

Dacă ai decis să continui participarea ta în program, noi recomandăm să întreprinzi următoarele pentru a te pregăti de experiența ta internațională:

• Păstrează legătura cu reprezentanții programului din țara ta pentru a obține noutăți și informații cu privire la pregătirile necesare pentru programul de schimb (de exemplu, informație despre familia gazdă și data plecării).

• Aplică pentru a obține un pașaport internațional. Dacă nu ai un pașaport internațional, imediat ce ai fost informat de statutul tău în program ca finalist sau candidat pe lista de așteptare trebuie să aplici pentru a-ți face un pașaport cât mai rapid. Dacă totuși aveți deja un pașaport internațional, atunci asigurăte că acesta este valabil până la mijlocul lunii iulie a anului următor. Reprezentantul programului te va informa despre termenul limită pentru a prezenta pașaportul internațional.

• Determină situaţia academică cu şcoala din ţara natală. Stabileşte o întâlnire cu directorul şcolii pentru a vorbi despre cum programul FLEX va influenţa studiile tale în ţara natală – acest lucru este responsabilitatea ta totală.

• Pregăteşte alte documente, necesare pentru a participa în program, de exemplu, permisiunea părinţilor pentru a călători, certificatele şi formele medicale necesare, documentul de studii autentificat la director, permisiunea din partea şcolii, etc. Reprezentatul programului FLEX îţi va oferi mai multe informaţii despre tipul de documente necesare şi care este termenul limită de a fi aduse.

• Participarea la Sesiunea de orientare organizată pentru finalişti înainte de plecare (PDO).Fiecare finalist este obligat să participe la programul de orientare de patru zile creat special pentru a ajuta elevii să se adapteze mai uşor la viaţa de student internaţional. Sesiunea de orientare de obicei este organizată în luna iunie sau iulie.

• Aplică pentru viză. Pentru ca elevii să participe la programul FLEX, aceştia trebuie să obţină viza pentru SUA. Pentru a aplica la viză, elevii trebuie să completeze formularul de aplicare pentru viză şi să participe la un interviu personal la Consulatul sau Ambasada SUA. Interviurile de obicei sunt programate pentru perioada când va avea loc sesiunea de orientare. Reprezentatul programului va oferi mai multe informaţii despre cum trebuie de aplicat pentru viză.

• Plecarea în SUA. La sfârşitul lunii iunie, reprezentantul programului FLEX te va informa cu privire la data plecării. Participanţii FLEX călătoresc în grupuri însoţiţi de un reprezentant al Consiliilor Americane. Primul grup va pleca în SUA la sfârşitul lunii iulie, ultimul grup va pleca la sfârşitul lunii august. Data plecării pentru fiecare participant va depinde de mai mulţi factori, inclusiv şi perioada de începere a studiilor la liceul din SUA. Atunci când este posibil, se vor face aranjamentele de călătorie necesare pentru ca elevul să fie prezent în SUA pânî la începerea orelor la şcoală. Participanţii FLEX nu au dreptul să aleagă data plecării.

În caz că nu ai familie americană gazdă cu câteva zile înainte de plecarea programată, atunci data plecării se va reprograma pentru sfârşitul lui august. Reprezentantul programului te va informa cu privire la schimbările ce vor apărea pe parcurs.

Organizaţiile responsabile de stabilirea locului de trai încearcă să potrivească interesele fiecărui elev cu acelea ale familie gazdă. Acesta este un proces complex şi solicitant care necesită foarte mult timp şi atenţie. De aceea tu poţi primi informaţia cu privire la locul de trai începând cu ziua când ai fost anunţat că eşti finalist până la câteva zile înainte de plecarea în SUA.

În cazul în care organizaţia responsabilă de stabilirea locului de studii şi de trai nu reuşesc să găsească o familei sau şcoală până se îndeplineşte termenul limită, atunci din păcate nu veţi putea participa la program. Astfel de situaţie nu s-a întâmplat niciodată, totuşi preferă ca participanţii să fie conştienţi şi de această posibilitate.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi reprezentanţii programului FLEX.

O dată ce ați luat decizia, vă rugăm să rețineți:
O dată ce ați luat decizia, vă rugăm să rețineți:
 • Programul  determină locul în care participanții vor trăi și vor aloca familii gazdă. Nu puteți alege statul, orașul, școala sau familia în care veți trăi și veți studia.
 • Sistemul de învățământ din SUA este foarte diferit de sistemul de educație din Moldova. Dumneavoastră împreună cu părinții trebuie să discutați cu directorul școlii despre modul în care participarea în program va afecta studiile dumneavoastră în Republica Moldova. Nu vă puteți întoarce în țara mai devreme de mijlocul anului viitor.
 • Nu vă puteți întoarce acasă pentru vacanțe sau sărbători, iar părinții dvs. vă pot vizita numai cu permisiunea organizației de plasament.
 • Conform statutului J-1 (tipul de viză emisă pentru schimbul studenților), participanții la programul FLEX trebuie să se întoarcă acasă după terminarea programului și să locuiască în țara lor de origine timp de 2 ani. Visa nu poate fi prelungită din nici un motiv.
 • Dacă vă gândiți să acceptați bursa, este important să luați în considerare faptul că cerințele programului FLEX sunt destul de ridicate, iar participarea la program vă impune să vă asumați responsabilități și să vă confruntați cu provocări, în special în domeniul relaționării cu oamenii.Participanții la program trebuie să respecte mai multe reguli în timpul programului de 10 luni. Pentru a finaliza cu succes programul, participanții trebuie să fie pe deplin angajați și sincer interesați să facă acest lucru. Dacă vă dați seama că nu vă interesați în mod deosebit să trăiți într-un mediu străin și nu îndepliniți toate cerințele programului, ar fi mai bine pentru dvs. să refuzați participarea la program acum pentru a evita o situație stresantă mai târziu. Refuzul dumneavoastră să participați va da această ocazie unei persoane care dorește sincer să participe.Vă rugăm analizați serios această întrebare – discutați-o cu părinții și adresați întrebări reprezentanților Consiliilor Americane, astfel încât să aveți încredere că faceți alegerea corectă atât pentru dumneavoastră cât și pentru programul FLEX.

Informaţie pentru părinți

Copilul dvs a decis să participe la concursul de selecție pentru programul de schimb FLEX.
Copilul dvs a decis să participe la concursul de selecție pentru programul de schimb FLEX.

Părinții elevilor care au decis să participe la programul FLEX trebuie să știe că atât participarea în procesul de recrutare, cât și  câștigarea unei burse de studii, reprezintă un concurs deschis și gratuit. Numărul de participanți care participă de la o anumită școală este nelimitat, iar cunoștințele limbă engleză nu reprezintă factorul decisiv în selecție. Prima rundă a programului este organizată la începutul toamnei în diferite localități ale țării conform programului anunțat inițial. Pentru a participa la prima rundă, reprezentanții programului recomandă înregistrarea preventivă a elevilor, însă dacă nu există posibilitatea sau nu se reușește din anumite motive, elevul se poate prezenta în ziua când are loc testarea la centrul cel mai apropiat cu buletinul de identitate sau certificatul de naștere, o poză pentru acte și un pix.

Copilul dvs a trecut în runda a treia a concursului.
Copilul dvs a trecut în runda a treia a concursului.
 • Trecerea copilului în runda a treia a programului FLEX reprezintă o reușită foarte mare pentru copilul dvs, aceasta reprezentând ultima și cea mai grea etapă. Pe lângă susținerea testului de limbă engleză, o activitate în grup, eseul și interviul, elevii mai trebuie să completeze și o anchetă unde se va indica informații detaliate despre sănătate, familie, activități extracurriculare, reușita școlară, etc. Câteva forme din anchetă necesită semnătura unui părinte. Vă rugăm ca înainte de a semna formele necesare să vă informați despre conținutul acestora, că ați înțeles ce este scris în ele și că ați introdus informația corectă. În cadrul rundei a treia a concursului, reprezentanții programului organizează o întâlnire cu participanții unde oferă mai multe detalii despre program, explică cum să completeze corect ancheta și răspund la întrebările survenite ulterior.
Copilul dvs a devenit finalist a programului de schimb academic FLEX.
Copilul dvs a devenit finalist a programului de schimb academic FLEX.
 • Statutul de finalist înseamnă că copilul dvs a fost selectat de către comisia specială creată pentru program. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că el a câștigat concursul și poate să se ducă să studieze un an academic într-o școală din SUA. În momentul respectiv este foarte important să vă ajutați copilul să decidă dacă să accepte bursa sau să refuze participarea. Vă recomandăm ca să vă gândiți foarte bine despre cum programul va influența reușita academică a copilului dvs, dacă va putea să trăiască singur într-o familie gazdă americană, dacă nu îi va fi foarte greu să treacă peste despărțirea cu dvs. Dacă după ce ați reflectat aspectele de mai sus și ați decis să acceptați statutul de finalist, vă rugăm să ajutați copilul în obținerea unui pașaport internațional și a altor documente necesare despre care o să vă vorbească reprezentantul programului.
Participarea la sesiunea de orientare înainte de plecare (PDO)
Participarea la sesiunea de orientare înainte de plecare (PDO)
 • Până la plecarea în SUA, copilul dvs va fi invitat să participe la Sesiunea de orientare (PDO) care va dura 4 zile, și va ajuta copilul să se adapteze mai ușor la viața din SUA, să înțeleagă tradițiile și obiceiurile americanilor, să se informeze cu regulile necesare pentru a participarea în program. Sesiunea de orientare este programată pentru lunile iunie-iulie în Chișinău și este menită doar pentru finaliști, părinții nu vor putea să îi însoțească. Copilului dvs îi va fi rambursat costul biletului pentru a veni la PDO, un reprezentant FLEX îl va întâlni la gara de autobuze sau feroviară, îl va conduce până la oficiul programului FLEX. Tuturor participanților li se va asigura hrana și cazarea.
Așteptarea plecării în SUA.
Așteptarea plecării în SUA.
 • Data plecării copilului dvs în SUA va fi cunoscută la sfârșitul lunii iunie. Informația despre familia care îl va găzdui pe copilul dvs ar putea sosi mai târziu, poate și cu câteva zile înainte de plecare, ceea ce este normal. Data plecării ar putea fi modificată pentru mai târziu dacă nu se va găsi în timp o familie gazdă. Noi înțelegem că procesul de așteptare a informațiilor poate fi cam stresant și plictisitor, totuși vă rugăm să fiți răbdători. În ajunul plecării vă rugăm să ajutați copilul să își pregătească bagajul. Vă rugăm să luați în considerare faptul că bagajul va fi dus de copil, astfel împachetați doar lucrurile necesare.
Copilul dvs se află în SUA în cadrul unui program de schimb academic.
Copilul dvs se află în SUA în cadrul unui program de schimb academic.
 • Participanții programului FLEX vor călători în grup pentru plecarea în SUA în perioada de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lui august. După aceasta, pe durata întregului program academic, dacă se va întâmpla ceva sau dacă vor fi anumite întrebări, veți fi contactat de către reprezentantul FLEX din Moldova. Vă rugăm să vă asigurați că ați oferit informația de contact și email corectă. Toți participanții vor reveni acasă cel târziu sfârșitul lunii iunie, însă nu mai devreme de mijlocul lunii mai.

Contacte

Daniela Butnaru

Coordonatorul Programului FLEX în Moldova

Tel: 076007613

Tel: 0 22 22 24 16 64
Email: flex.md@americancouncils.org

Fii notificat

Dacă ești elev(ă) în clasa a 9-a, a 10-a sau a 11-a, născut(ă) în perioada 1 ianuarie 2004 – 15 iulie 2006 poți să participi la programul FLEX. Pentru a te informa despre procesul de aplicare, te rugăm să lași adresa de email .


News